En oversikt over BBL og NBBL i Norge

Nøyd avatar
Nøyd
Cover for En oversikt over BBL og NBBL i Norge

En oversikt over BBL og NBBL i Norge

I Norge er det et stort fokus på boligeierskap, og en av de mest populære modellene for å eie egen bolig er gjennom borettslag (BBL). Borettslag er sammenslutninger hvor andelseierne (beboerne) både eier og drifter boligene sammen. I denne bloggposten skal vi se nærmere på hva BBL er, nevne noen av de største BBLene i Norge, og forklare hva Norske Boligbyggelag (NBBL) er.

Hva er et BBL?

BBL står for boligbyggelag, en organisasjonsform som har eksistert i Norge i over 100 år. Boligbyggelag er samvirkeforetak som bygger, selger og forvalter boliger på vegne av medlemmene sine. Som medlem i et boligbyggelag kan du kjøpe en andel i et borettslag, som gir deg rett til å bo i en bestemt bolig i borettslaget. Samtidig deler du på ansvaret for drift og vedlikehold av fellesarealer og bygningsmassen.

Modellen med boligbyggelag og borettslag er en trygg og økonomisk gunstig måte for mange å skaffe seg bolig på. Fordi boligbyggelaget er et medlemseid samvirkeforetak, går eventuelle overskudd tilbake til medlemmene, enten i form av oppgraderinger, vedlikehold eller andre tiltak som gagner fellesskapet.

De store BBLene i Norge

Norge har flere store og velkjente boligbyggelag som har spilt en viktig rolle i utviklingen av boligmarkedet. Her er noen av de største:

  1. OBOS (Oslo Bolig- og Sparelag):

    • OBOS er det største boligbyggelaget i Norge, med over 500 000 medlemmer. Selskapet ble grunnlagt i 1929 og har siden den gang stått bak utviklingen av en betydelig del av boligene i Oslo og omegn. OBOS har også utvidet virksomheten sin til andre deler av landet og driver nå med boligutvikling, eiendomsmegling og bankvirksomhet.
  2. Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB):

    • BOB er et av de største boligbyggelagene på Vestlandet, med over 70 000 medlemmer. Selskapet har en lang historie og tilbyr tjenester som boligutvikling, eiendomsforvaltning og medlemsfordeler innenfor Bergen og omegn.
  3. Boligbyggelaget USBL:

    • USBL, som tidligere het Ungdommens Selvbyggerlag, er et stort boligbyggelag med hovedkontor i Oslo. Selskapet har over 100 000 medlemmer og opererer i flere deler av Østlandet. USBL har også en betydelig portefølje av boliger og tjenester knyttet til boligforvaltning.
  4. Stavanger Boligbyggelag (SVEBL):

    • SVEBL er en viktig aktør i Rogaland-regionen, med over 30 000 medlemmer. Selskapet har vært med på å utvikle og forvalte mange boligprosjekter i Stavanger og omegn.

Hva er NBBL?

Norske Boligbyggelag (NBBL) er paraplyorganisasjonen for boligbyggelagene i Norge. NBBL ble etablert i 1946 og har som oppgave å representere boligbyggelagenes interesser nasjonalt. Organisasjonen arbeider blant annet med politisk påvirkning, rådgivning, og utvikling av nye tjenester og løsninger for boligbyggelagene.

NBBL representerer 38 boligbyggelag over hele landet, som til sammen har over én million medlemmer. Gjennom sin rolle som interesseorganisasjon er NBBL en viktig aktør i boligpolitikken, og de jobber kontinuerlig for å sikre gode rammebetingelser for boligbyggelagene og medlemmene deres.

Avslutning

BBLene i Norge spiller en sentral rolle i det norske boligmarkedet og gir mange muligheten til å eie egen bolig på en trygg og økonomisk bærekraftig måte. Med organisasjoner som OBOS, BOB, USBL og SVEBL, har medlemmene et bredt spekter av tjenester og fordeler. NBBL sørger for at boligbyggelagene får den støtten og det politiske handlingsrommet de trenger for å fortsette å være en bærebjelke i norsk boligutvikling.

Ønsker du å kjøpe din egen bolig, kan medlemskap i et boligbyggelag være en vei å gå – ikke bare får du tilgang til boliger, men også til fellesskap, trygghet og gunstige medlemsfordeler.